SHARE

Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah melahirkan rasa dukacita terhadap tindakan beberapa individu termasuk golongan artis yang dianugerahkan dengan darjah kebesaran Pahang terlibat dengan perbuatan yang melanggar undang-undang.

Titah baginda, semua penerima gelaran Datuk Seri dan Datuk dari Pahang sepatutnya sudah maklum akan syarat serta etika yang harus dipatuhi dalam pemakaian gelaran itu.

“Semua individu yang mendapat (gelaran) Datuk, telah tersurat dan tersirat dalam etika untuk (layak) memakai gelaran ini.

“Kalau hendak diikutkan hati, nak tarik semua (anugerah kebesaran negeri). Saya dukacita kalau terdapat individu yang digelar Datuk berkelakuan seperti ini,” titah baginda

Baginda bertitah demikian selepas berangkat melawat mangsa kebakaran tiga buah rumah di Taman Sungai Isap Dua di sini yang hangus dijilat api dalam kejadian petang semalam.

Sebelum ini, pelakon terkenal dan penerbit filem, Datuk Farid Kamil Zahari didakwa atas empat pertuduhan iaitu menyebabkan kecederaan, berkelakuan tidak senonoh dan mengganggu tugas penjawat awam, Khamis lalu.

Farid Kamil telah menerima anugerah Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) di Istana Abu Bakar, Pekan pada 16 Disember tahun lalu yang membawa gelaran Datuk.

Tengku Abdullah bertitah, jika berlaku perlanggaran etika pemakaian darjah kebesaran itu, baginda menggesa supaya jawatankuasa yang berkenaan dapat mengambil tindakan sewajarnya.

Baginda juga tidak mahu menghukum mana-mana pihak bergelar Datuk sekiranya individu terbabit melakukan kesalahan.

“Kalau (mereka) sudah sedar dan pulangkan sendiri (darjah kebesaran) itu lebih bersopan. Kita bukan hendak menghukum mana-mana pihak tetapi mereka sendiri tersilap langkah,” titah baginda. – Astro AWANI

Artikel Berkaitan

BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here