SHARE

Bekas Presiden Peru, Ollanta Humala dan isterinya, Nadine Heredia, telah dijatuhi hukuman penjara selama 18 bulan untuk menghalang mereka daripada meninggalkan negara itu ketika tuduhan pengubahan wang haram dan rasuah disediakan terhadap mereka.

Hakim Richard Concepcion Carhuancho memutuskan bahawa terdapat “kebarangkalian yang tinggi” yang Humala dan Heredia akan cuba menghindari proses keadilan. Hakim memutuskan bahawa tahanan pencegahan adalah “sesuai dan perlu.”

Humala dan isterinya dituduh menerima wang dari firma pembinaan Brazil Odebrecht, firma Peru OAS dan kerajaan Venezuela.

Pendakwa Jerman Juarez mendakwa mempunyai bukti bahawa dua bekas eksekutif Odebrecht menghantar AS$ 3 juta untuk kempen 2011 Humala, bagi pihak Parti Pekerja Brazil.

Juarez berkata Humala mengambil dana haram dari Venezuela dan dari syarikat pembinaan Brazil, Odebrecht dan OAS untuk membiayai pilihan raya presiden pada 2006 dan 2011.

Walaupun Humala memberi kerjasama terhadap semua siasatan, namun beliau tetap menafikan semua dakwaan tersebut.

Dalam perbicaraan pada hari Rabu, peguambela menyerahkan hakim pasport Humala dan isterinya, Nadia Heredia sebagai tanda niat baik. – Agensi/Malaysiakini

Artikel Berkaitan

BALAS

Please enter your comment!
Please enter your name here